VRIJHEID VOOR OEKRAÏNE


februari 2022 - februari 2024

Solidariteitstocht
voor Oekraïne

Op zaterdag 24 februari a.s. is het twee jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Om hierbij stil te staan, maar vooral om onze steun en solidariteit met de bevolking van Oekraïne tot uiting te brengen en de vele slachtoffers en gewonden in Oekraïne te herdenken, komt er een herdenkings- en solidariteitstocht op deze dag.

De tocht begint om 14.00 uur –  verzamelen om 13.30 uur  – in het Eline Vere park. Het Eline Vere park ligt aan de Groot Hertoginnelaan vlakbij de Russische ambassade.

U kunt bloemen meenemen om te leggen bij de Oekraïense ambassade.

De route leidt via de Russische ambassade, het Vredespaleis en de ambassade van Oekraïne, waar bloemen gelegd worden, naar het Lange Voorhout. De stoet arriveert daar rond 15.00 uur onder het beieren van de klokken van de Sint-Jacobus de Meerderekerk in de Parkstraat.

Op een groot scherm zal de toespraak van de president van Oekraïne, Volodymyr Zelensky, die hij eerder op de dag in Kiev uitsprak, te zien en te horen zijn.
Vervolgens zal wethouder en loco-burgemeester van Den Haag, Mariëlle Vavier een korte toespraak houden, evenals Yurii Herashchenko, defensie attaché van de Oekrainse ambassade.
Daarop volgt een moment van herdenken onder de klanken van Melody van Myroslav Skoryk, vertolkt door Edmond Fokker, viool en Timur Babashin, contrabas.
Daarna spreken Merel van Vroonhoven, docente, columnist van de Volkskrant en mede-initiatiefneemster van de Vlaggenwacht in Den Haag en Andriy Siromakha, een Oekraïense soldaat die aan het front gewond raakte en in Nederland een stichting voor lotgenoten heeft opgericht. Om 16.00 uur sluit het volkslied de herdenking af.